Obsah
Gril Big Green Egg - pro gurmány
GRIL, UDÍRNA, PIZZA, PEKÁRNA V JEDNOM
V této keramické peci (grilu,udírně) lze připravit všechny druhy pokrmů výtečné chuti, a to navíc s neuvěřitelným komfortem obsluhy. Nejen plátky masa či steaky, ale i celé krůty, kuřata, kachny, rolády a velké kusy masa jsou připraveny žárem z přírodního materiálu keramické pece a jsou výjimečně šťavnaté. S podporou aroma z rozpáleného dřevěného uhlí je pak dosaženo skvělého gastronomického zážitku.
Stejný zážitek přináší i příprava ryb, zeleniny, brambor, ovoce a pečení pizzy, chleba, koláčů, placek atd. Vložením dalšího keramického nástavce mezi žhavé uhlí a plátky masa dojde k jejich obklopení rozpálenou keramikou ze všech stran. Nejen se tím zamezí nezdravému odkapávání tuku na žhnoucí uhlí, ale u takto grilovaného masa se ještě umocní jeho lahodná chuť a maso zůstává bezvadně šťavnaté.
Původní konstrukce je stará přes 3000 let. Princip pravděpodobně pochází z Číny, za svůj jej přijali Japonci a nazvali "kamado" - druhové jméno označující pec, troubu, topidlo nebo ohniště. Po 2. světové válce si američtí vojáci při návratu z Indočíny přivážely domů do USA tuto zvláštní hliněnou pícku-pec. V zemi se silnou tradicí barbecue si čínská a japonská "kamada" získala díky přípravě nevídaně šťavnatých a chutných jídel velkou pozornost. Výrobce dnešních BGE, který tyto orientální pícky začal dovážet do USA, se rozhodl, inspirován jejich úspěchem, dovést tento princip vlastní výrobou k dokonalosti.
Umožnily mu to keramické materiály vyvinuté pro kosmický program, díky kterým mohl nahradit starý materiál s jeho nedostatky (křehkost a praskání hlíny, nemožnost regulace teplot, nízká životnost) keramikou, která vydrží více než 100.000 teplotních šoků bez jakéhokoliv problému.
Tak vzniklo "Velké Zelené Vejce" - Big Green Egg (BGE). Zaujímá jedinečné postavení mezi ostatními grily, a to jak na dřevěné uhlí či plynovými a elektrickými. Je nejvšestrannějším a nejefektivnějším venkovním kuchyňským zařízením, které kdy bylo zkonstruováno. Při nižších teplotách funguje jako udírna a pro pečení masa, při velmi vysokých teplotách jako gril, ale také je využíván jako pec - trouba.
Jak funguje?
Po velmi krátké době od zapálení základní vrstvy dřevěného uhlí se keramika rozpálí a regulací otvorů v komínku a popelníku si podle vestavěného teploměru kontrolujete a udržujete teplotu vhodnou pro zvolený druh přípravy jídla (v rozmezí jednoho až dvou stupňů). Výhoda např. plynových grilů v rychlém dosažení vysoké teploty je eliminována a zůstává přednost neopakovatelného aroma jídel připravených na dřevěném uhlí. Původní vrstva uhlí vydrží až 8 hodin a přiklopením keramického komínku umožní při příštím použití BGE pokračovat se zbytkem nespotřebovaného uhlí. Velkou předností zařízení je tedy nízká spotřeba dřeveného uhlí, velmi malé množství popela a snadná obsluha s minimálními nároky na čištění.
Cirkulací tepla z rozpálené keramiky připravíte dobře propečenou krůtu během 2-3 hodin. Maso tradičních amerických pečených žebírek je z BGE tak měkké, že odpadá od kosti. Všechny druhy masa vynikají lahodnou chutí a v jiných grilech nedosažitelnou šťavnatostí. S požitkem budete jíst ryby či krevety připravené v BGE, velmi chutné je pečivo, pizza a další nezávadně připravené pokrmy. Žár přichází ze všech stran a tak je možné pod maso umístit pekáček a zabránit nezdravému odkapávání šťávy na rozpálené uhlí.
Špičková kvalita
Po tisíciletí užívaný tvar vejce, špičková technologie a materiály, přísná kontrola během výrobního procesu i před expedicí (certifikát ISO 9001), kontrola teploty během přípravy jídel … tak přinášejí zařízení, které vydrží celý život a je možné ho bez problémů použít i pro komerční využití.
Dlouhodobě vyvíjená povrchová glazura nejen zvyšuje trvanlivost zařízení, umožňuje pokračování grilování i za deště a dobře izoluje vysokou teplotu rozpálené keramiky, ale zároveň svou zářivostí umocňuje design výrobku. Díky ní se také nemusíte obávat nebezpečných dětských spálenin. Podrobné informace najdete na stránkách výrobce www.BigGreenEgg.com.
BGE a zahradní nábytek Comfort Garden
Pro využití této snadné přípravy jídel (všechny typy pokrmů se připravují pouze s přiklopeným poklopem a odpadají tak problémy známé z užívání otevřených grilů) je v naší nabídce stůl, který se zabudovanou popsanou pecí - grilem (2 největší typy) a potahem vytvoří venkovní kuchyň k celoročnímu využití. Stůl je vyroben ve stejném stylu jako ostatní sortiment zahradního nábytku Comfort Garden. Na přání zákazníků zhotovíme i atypy k dalšímu vybavení této venkovní kuchyně (stůl na nádobí aj.)
Rozhodnete-li se připravovat si venku jídlo pomocí "Velkého Zeleného Vejce", nezbývá než Vám popřát radost z přípravy a gurmánské potěšení z pokrmů plných skvělé chuti.
Toto "Velké zelené vejce" je tedy výjimečné nejen svým designem a vysoce kvalitním použitým materiálem, ale opravdu se vymyká grilům, na které jsme běžně zvyklí